середу, 12 грудня 2012 р.

В Киеве под снегопадом показали, как будут перерабатывать ртутные лампы (видео)


В Киеве под снегопадом показали, как будут перерабатывать ртутные лампы (видео)
В Украине начинают переделывать лампы, содержащие ртуть. Специальную установку должны презентовать в центре Киева, но фура с оборудованием застряла на окраине столицы из-за снега.
Все же, специалисты продемонстрировали, как именно будет действовать агрегат. В него будут загружать длинные лампы дневного освещения и машина будет разделять стекло, плафоны и ртуть - для повторного использования.
За час таким образом можно переработать 3-4 тысячи таких ламп. Пока это лишь пилотный частный украинско-немецкий проект. И пока не решено, как будут собирать лампы у людей, которые просто выбрасывают их в мусор.
По данным экологической лиги, Украина утилизирует лишь 1/5 таких ламп, каждая из которых содержит до 1 грамма ртути. Остальной яд - попадает в землю.
Компания, которая первая возьмется за переработку, обещает со временем заняться и энергосберегающими светильниками. Пока же ждет предложений от государства, ведь правильная утилизация лампы стоит минимум 3 гривны.
«Мы планируем перерабатывать до 10 миллионов лампочек. По нашим данным, именно столько находится в несанкционированных местах хранения, свалках», - говорит генеральный директор компании по утилизации отходов Александр Бучер.
//ICTV
http://fakty.ictv.ua/ru/index/read-news/id/1464835

пʼятницю, 7 грудня 2012 р.

Рівнянам доведеться платити за згорілі лампочки?

Ви купили енергозберігаючу лампочку. Споживає електроенергії менше, служить довше. Але лампочка "згорає". В ній знаходиться ртуть, яка може потрапити у навколишнє середовище. У Рівному вирішили боротись з проблемою. Можливо, вже скоро рівнянам доведеться платити за ці згорілі лампи.
Комфортна небезпека
Серед населення України все більше поширюється використання у побуті люмінесцентних та інших енергозберігаючих ламп. Такі лампи є значно економнішими за звичайні лампи розжарювання і дозволяють заощаджувати кошти на оплаті за використану електричну енергію. Водночас енергозберігаючі лампи є небезпечними, адже містять у своєму складі пари ртуті в кількості, яка становить реальну загрозу для навколишнього середовища та здоров'я людини. Відповідно, такі лампи, вже коли вони стали відходами, потребують особливого поводження. 

Згідно із законодавством України, юридичні особи здають відпрацьовані енергозберігаючі лампи підприємству, що має відповідну ліцензію, згідно з укладеними угодами. Проте система збору та знешкодження відпрацьованих енергозберігаючих ламп від населення у Рівному відсутня. Мешканці міста просто викидають відпрацьовані енергозберігаючі лампи у смітники, а це призводить до значного забруднення довкілля парами ртуті.

Тільки у Рівному в смітники потрапило понад 100 тисяч відпрацьованих ртутовмісних ламп. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом соціальних досліджень Національного університету «Острозька Академія». Згідно з даними дослідження, мешканці обласного центру використовують майже 700 тисяч енергозберігаючих ламп, а більше 230 тисяч таких ламп, що відпрацювали свій термін, вже були викинуті у смітники.



Таке поводження із небезпечними відходами у складі побутових відходів (а саме так кваліфікують відпрацьовані ртутовмісні лампи) становить загрозу екологічній ситуації у місті, а відповідно — здоров'ю його мешканців.

Зібрати і знищити
Згідно з законодавством України, усі функції щодо регулювання відносин у сфері поводження із відходами, в тому числі з небезпечними та побутовими відходами, належать до компетенції органів місцевого самоврядування.

Власниками відходів, у тому числі відпрацьованих енергоефективних ламп, є самі громадяни. Вони зобов'язані укласти договір із виконавцем послуг з вивезення відходів на відповідній території та оплачувати вартість таких послуг згідно з встановленими тарифами.

— Механізм вирішення цього питання на сьогодні може бути наступним: міська рада встановлює тариф, який сплачують мешканці міста. Підприємство "Санком" здійснює збирання відпрацьованих ламп і передає їх підприємству, яке має відповідну ліцензію на їх переробку і утилізацію, — каже депутат Рівнеради та директор підприємства "Санком" Святослав ЄВТУШЕНКО. — Хоча тут теж є питання. З одного боку, проблему потрібно почати вирішувати, а з іншого — це не зовсім справедливо, що платитимуть і ті, хто люмінесцентні лампи використовує, і ті, хто ними не користується. Саме тому є пропозиція направити від імені Рівненської міськради звернення до Кабміну, аби цю проблему врегулювали на державному рівні. Як на мене, то платити за утилізацію мають ті, хто виробляють ці лампи або ввозять їх в Україну.

Поки ж на державному рівні питання не вирішене, його можуть спробувати вирішити на місцевому рівні і ввести плату за збирання й утилізацію люмінесцентних ламп, яка ляже на гаманці рівнян. Оскільки за законом тариф на вивезення побутових відходів, у тому числі небезпечних відходів у складі побутових відходів, встановлюється рішенням виконавчого комітету міської ради.

Єдиним підприємством, яке має відповідну ліцензію, є підприємство ТОВ "Еко-Хелп". Як розповів "ОГО" його керівник, наразі тривають переговори та напрацювання механізму, який би дозволив вирішити цю проблему в Рівному.

— Ми направили міській владі наші пропозиції і калькуляцію щодо збору та утилізації люмінесцентних ламп. Ведемо активні переговори в рамках робочої групи, яка працює в цьому напрямку і до якої входять представники міської влади, санітарних служб і громадських екологічних організацій, — розповідає директор ТОВ "Еко-Хелп" Іван КОВАЛЬЧУК. — Наше підприємство має відповідну ліцензію. Ми збираємо відпрацьовані лампи і відправляємо їх на утилізацію на Донецький ртутний завод.

Хто платить?
Як розповів один з учасників робочої групи, керівник Рівненського центру "Соціальне партнерство Сергій ПІНЧУК, нині у міської влади є кілька варіантів поведінки. 



Перший: чекати невідомо скільки на вирішення проблеми збору та утилізації ртутовмісних ламп на загальнодержавному рівні і змиритися із постійно наростаючою загрозою ртутного забруднення міста (до речі, ухвалення зазначеної вище постанови не вирішує проблему одразу — на її виконання Мінекології, Мінекономіки та Державна митна служба мають тільки розробляти порядок збирання та утилізації таких відходів).

Другий: встановити для населення тариф на збирання та знешкодження відпрацьованих ртутовмісних ламп. Згідно з нормами чинного законодавства, побутові відходи складаються із твердих, ремонтних, великогабаритних і небезпечних. На перші три групи відходів у Рівному тариф встановлено і мешканці щомісяця сплачують за їх вивезення. Міська влада має набратися мужності і прийняти непопулярне рішення — ввести тариф на збір та знешкодження небезпечних відходів. Насправді, це не призведе до відчутного підвищення плати за вивезення сміття, але дозволить щомісячно отримувати кошти на функціонування постійно діючої системи збирання небезпечних відходів від населення. Зрештою, міська влада може провести громадські слухання і запропонувати рівнянам альтернативу: або сплачувати щомісяця на кількадесят копійок більше, або продовжувати дихати парами ртуті біля своїх будинків.

Є ще третій варіант — оплачувати збір небезпечних відходів від населення коштом міського бюджету. Таким шляхом пішла влада міста Черкаси, яка вирішила не чекати на милість уряду. Проте чи довго вони зможуть оплачувати такі послуги, зважаючи на ситуацію з місцевими бюджетами, коли коштів не вистачає на зарплати лікарям та вчителям, а також на опалення бюджетних установ? 

Депутат Рівнеради Анатолій БОБРОВСЬКИЙ переконаний, що утилізаційний збір мають сплачувати ті, хто заробляє на виробництві і продажу люмінесцентних ламп.

— У всьому цивілізованому світі ті, хто виробляє лампи чи інші товари з небезпечними компонентами, ті й займаються їх утилізацією. Вони приймають відпрацьовані лампи, бо вони мають умови для їх зберігання та переробки, — пояснює Анатолій Бобровський. — В Україні ж це блокується, бо ті, хто на цьому заробляє, не хочуть платити за утилізацію і втрачати частину прибутків. Неправильно покладати витрати на звичайних людей, яким і так нелегко зараз живеться.

Не виключено, що вже найближчим часом міські депутати вирішать: чи проситимуть зняти це питання на рівні держави, чи вводити додатковий збір у Рівному і намагатись боротися з цією проблемою на місці. Але як би питання не вирішилось, досвід показує, що у підсумку платити доводиться простому українцю.
http://www.ogo.ua/articles/view/2012-12-07/36723.html

Що робити з ртутними лампами

Що робити з ртутними лампами
Люмінесцентні лампи не можна викидати у смітник, оскільки вони містять ртуть, але спеціальних контейнерів для них немає.
Ртуті у повітрі незабаром може побільшати, оскільки уряд планує зобов'язати підприємства та установи повністю перейти на економічні лампи - люмінесцентні, які й містять у собі ртуть. Економна поки світить, але небезпечна, коли згасне. На лампі є маркування, що її заборонено викидати у смітник. Куди можна викинути такі лампи з’ясувати важко: спецконтенери знайти нереально. Працівники сміттєвозу кажуть, що можна і до звичайного сміття викидати.Проте є приватна фірма, яка збирає лампи на утилізацію. І не безкоштовно - треба сплатити гривню двадцять, щоб здати зіпсовану жарівку, але підприємства зобов’язані це робити, бо їх перевіряє санепідемстанція. Але про цю схему знають не всі. В столиці журналісти ТСН знайшли тільки три фірми з утилізації. І судячи з того, що співробітники обдзвонюють підприємства, щоб знайти нових клієнтів, то утилізують лампи далеко не всі, а тим більше - приватні особи. Докладніше про економні лампи - на відео ТСН.

Як утилізувати лампочки з ртуттю, або Що дорожче екологія або енергозбереження? (відео)

Енергозберігання або екологія? В Україні йде активна промо-кампанія енергозберігаючих ламп – за них агітує особисто прем’єр. Проте що робити з цими лампами після використання – викидати на звичайний смітник їх не можна. Бо містять декілька міліграмів ртуті.
Прибиральниця: “Ну, поки ще не міняли, уже стоять місяців 2, мабуть”.
У цій крамниці біля Центрального ринку енергію зберігають усі: від прибиральниці до керівництва. Постачає фірма, яка має у Харкові власну науково-технічну лабораторію, але виробництво замовляє у Китаї. Тут стверджують: 95 відсотків економічних ламп на ринку України виготовлені саме у Піднебесній. У кожній інструкції чітко сказано: лампа містить 4 міліграми ртуті, викидати не можна, лише здавати до спеціальних пунктів, що мають створити місцеві органи влади.
Тетяна Носова, керівник відділу маркетингу “Максус Україна”: “Усі лампи містять пари ртуті. Абсолютно всі. Це її технологічне... Так, вона містить невелику кількість пари ртуті, у допустимих нормах для даної лампи. Тому ми отримали сертифікат англійський міжнародний. Про те, що вона допустима для використання споживачами”.
Кажуть: обсяги продажів зростають щороку вдвічі. Мова йде про мільйонні продажі. Але що робити, якщо енергозберігаюча лампа розбилася? Медики стверджують: це може бути шкідливо для здоров’я – так само, як і просто викидати їх на смітник. У Європі для таких відходів є спеціальні контейнери.
У Харкові “МедіаПорт” подібних не знайшов. Лише приватні об’яви фірм, і жодної державної, як написано в інструкціях до лампочок.
“Принесіть здайте. Три штуки візьмемо просто так. Тільки не збирайте по всьому місту, добре?”, - відповідають телефоном в одній із таких компаній з утилізації.
Керівники подібних фірм пояснюють: з підприємства, якщо хтось зголоситься подбати про екологію й привезти лампи, візьмуть від гривні до двох за утилізацію однієї – в залежності від кількості. Від пересічних харків’ян, якщо люди самі принесуть їх до офісу, це буде безкоштовно. Проте досі, кажуть, ніхто з мешканців міста не звертався з таким проханням.
Микола Литвиненко, лікар відділу комунальної гігієни обласної СЕС: “Жителі повинні проявити свідомість. Коли у них одна, дві, три лампи, бо купується на квартиру. Вони повинні дізнатися цю адресу, звернутися до цієї структури. Є сайт waste.com.ua – це сайт відходів. Там відкривається і в пошукачі і знаходите будь-яку організацію”.
Та що робити людям, які не мають доступу до мережі інтернет? Нічого... СЕС навіть не може відстежити випадки, скільки лампочок зі ртуттю викидають харків’яни. На території регіону спеціалізованих підприємств з утилізації відходів, що містять ртуть, немає. Фірми, що дають об’яви та приймають лампочки. возять їх до Луганської області на ртутний комбінат.
Проте якщо мова йде про підприємство, що використовує енергозберігаючі лампи, й викидає ті на смітник, санстанція може навіть виписати штраф. Приблизно 23 гривні за одну штуку.
Адреса новини: http://ukr.mediaport.ua/city/14020
Автор: Марія Малевська, Ксенія Рябоволова