середу, 6 липня 2011 р.

§ TURTLE NEWS: [WASTE] Опасные отходы соберет экомобиль

Зеленый проблесковый маячок многих водителей вводит в ступор, ведь еще не все знают, что такое экомобиль и почему он ездит по дворам города. В России только учатся соблюдать экологические правила. Отходы под грифом "опасный" - лампы дневного света, батарейки и ртутные градусники - найдутся в каждой квартире, но обычно все это идет в мусорное ведро.
"Бывает, что приходят бабушки, привозят даже на тачанках свои лампочки, целую коробочку...Потому что в старые времена они брали их к себе с заводов, тогда ведь все брали с заводов. А сейчас они им не нужны", - рассказывает экспедитор экомобиля Алексей Козлов.
В 2008 году авторы проекта пытались понять, как заставить человека выбрасывать особый мусор в особое место. Теперь мобильный мусоросборщик заезжает в петербургские дворы регулярно, с периодичностью два раза в месяц. На сбор мусора в каждом районе города выделен час. Горожане с интересом отнеслись к ритуалу утилизации. "Вся информация о новом проекте доступна только через Интернет. Я совершенно случайно наткнулся на расписание в Сети", – сетует житель Санкт-Петербурга Андрей Солодарь.
Лампочка к лампочке, батарейка к батарейке, и в итоге набирается увесистый груз. Вчера полезная вещь сегодня становится вредной. Куда ее девать? Этот вопрос на совести каждого. По данным статистики, в год средняя семья в России выбрасывает до полукилограмма элементов питания, не считая автомобилистов с их аккумуляторами, а семей у нас в стране больше 40 миллионов. Соответственно, если вы этого захотите, то 20 тысяч тонн вредных отходов не попадут в землю. Правда, специалисты говорят, что вторсырьем они пока служить не могут, так как в России еще нет завода по переработке такого мусора, так что после экомобиля тонны батареек становятся "консервами" на складе долгосрочного хранения.
"Мы расширили наш перечень и стали принимать автомобильные аккумуляторы, различные приборы, технику, которая тоже может оказаться на помойке", - рассказал заместитель председателя комитета по природоиспользованию и окружающей среде Санкт-Петербурга Алексей Петров.
Еще более опасны лампы дневного света, в которых самое опасное вещество невидимо. Вакуумный прибор откачивает из нее пары ртути, и за три секунды старый предмет превращается в компоненты нового. "Люминофор — самый опасный отход, он размещается на полигоне "Красный бор". Остальные компоненты могут быть использованы в виде вторичного сырья и переработки", - пояснил заместитель генерального директора по радиационной и химической безопасности ГУП "Экострой".
Если внимательно читать инструкции, то удивляться можно бесконечно. Бытовую химию не выбросишь, так как это химия, аэрозольные баллоны вообще взрывоопасны, не стоит ждать хорошего и от просроченных лекарств. На обычной свалке все это смешивается с пластиком и загорается. Куда проще дождаться экомобиля, очистить совесть и родную планету.
06.07.2011
Автор: Юрий Коваленко
http://www.vesti.ru/doc.html?id=499488&cid=7

Що робити з ртутними лампами

Що робити з ртутними лампами
Люмінесцентні лампи не можна викидати у смітник, оскільки вони містять ртуть, але спеціальних контейнерів для них немає.
Ртуті у повітрі незабаром може побільшати, оскільки уряд планує зобов'язати підприємства та установи повністю перейти на економічні лампи - люмінесцентні, які й містять у собі ртуть. Економна поки світить, але небезпечна, коли згасне. На лампі є маркування, що її заборонено викидати у смітник. Куди можна викинути такі лампи з’ясувати важко: спецконтенери знайти нереально. Працівники сміттєвозу кажуть, що можна і до звичайного сміття викидати.Проте є приватна фірма, яка збирає лампи на утилізацію. І не безкоштовно - треба сплатити гривню двадцять, щоб здати зіпсовану жарівку, але підприємства зобов’язані це робити, бо їх перевіряє санепідемстанція. Але про цю схему знають не всі. В столиці журналісти ТСН знайшли тільки три фірми з утилізації. І судячи з того, що співробітники обдзвонюють підприємства, щоб знайти нових клієнтів, то утилізують лампи далеко не всі, а тим більше - приватні особи. Докладніше про економні лампи - на відео ТСН.

Як утилізувати лампочки з ртуттю, або Що дорожче екологія або енергозбереження? (відео)

Енергозберігання або екологія? В Україні йде активна промо-кампанія енергозберігаючих ламп – за них агітує особисто прем’єр. Проте що робити з цими лампами після використання – викидати на звичайний смітник їх не можна. Бо містять декілька міліграмів ртуті.
Прибиральниця: “Ну, поки ще не міняли, уже стоять місяців 2, мабуть”.
У цій крамниці біля Центрального ринку енергію зберігають усі: від прибиральниці до керівництва. Постачає фірма, яка має у Харкові власну науково-технічну лабораторію, але виробництво замовляє у Китаї. Тут стверджують: 95 відсотків економічних ламп на ринку України виготовлені саме у Піднебесній. У кожній інструкції чітко сказано: лампа містить 4 міліграми ртуті, викидати не можна, лише здавати до спеціальних пунктів, що мають створити місцеві органи влади.
Тетяна Носова, керівник відділу маркетингу “Максус Україна”: “Усі лампи містять пари ртуті. Абсолютно всі. Це її технологічне... Так, вона містить невелику кількість пари ртуті, у допустимих нормах для даної лампи. Тому ми отримали сертифікат англійський міжнародний. Про те, що вона допустима для використання споживачами”.
Кажуть: обсяги продажів зростають щороку вдвічі. Мова йде про мільйонні продажі. Але що робити, якщо енергозберігаюча лампа розбилася? Медики стверджують: це може бути шкідливо для здоров’я – так само, як і просто викидати їх на смітник. У Європі для таких відходів є спеціальні контейнери.
У Харкові “МедіаПорт” подібних не знайшов. Лише приватні об’яви фірм, і жодної державної, як написано в інструкціях до лампочок.
“Принесіть здайте. Три штуки візьмемо просто так. Тільки не збирайте по всьому місту, добре?”, - відповідають телефоном в одній із таких компаній з утилізації.
Керівники подібних фірм пояснюють: з підприємства, якщо хтось зголоситься подбати про екологію й привезти лампи, візьмуть від гривні до двох за утилізацію однієї – в залежності від кількості. Від пересічних харків’ян, якщо люди самі принесуть їх до офісу, це буде безкоштовно. Проте досі, кажуть, ніхто з мешканців міста не звертався з таким проханням.
Микола Литвиненко, лікар відділу комунальної гігієни обласної СЕС: “Жителі повинні проявити свідомість. Коли у них одна, дві, три лампи, бо купується на квартиру. Вони повинні дізнатися цю адресу, звернутися до цієї структури. Є сайт waste.com.ua – це сайт відходів. Там відкривається і в пошукачі і знаходите будь-яку організацію”.
Та що робити людям, які не мають доступу до мережі інтернет? Нічого... СЕС навіть не може відстежити випадки, скільки лампочок зі ртуттю викидають харків’яни. На території регіону спеціалізованих підприємств з утилізації відходів, що містять ртуть, немає. Фірми, що дають об’яви та приймають лампочки. возять їх до Луганської області на ртутний комбінат.
Проте якщо мова йде про підприємство, що використовує енергозберігаючі лампи, й викидає ті на смітник, санстанція може навіть виписати штраф. Приблизно 23 гривні за одну штуку.
Адреса новини: http://ukr.mediaport.ua/city/14020
Автор: Марія Малевська, Ксенія Рябоволова