понеділок, 19 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [CHEM] У Львові розпочинається акція «Дні прийому ртуті від львів’ян»


У Львові розпочинається акція «Дні прийому ртуті від львів'ян» Управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської міської ради розпочинає «Дні прийому ртуті від львів'ян», інформує прес-служба Львівської міськради.
«Ідея проведення такої акції з`явилася у зв`язку із почастішанням випадків виявлення та розливу ртуті мешканцями міста. Дана послуга безкоштовна, безстрокова та покликана зменшити вплив на здоров'я мешканців міста такої хімічно небезпечної речовини як ртуть», - розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Володимир Рощин.

Ртуть від населення в будь-яких ємностях приймається управлінням із середи по п'ятницю кожного тижня з 1000 до 1700 год. за адресою м. Львів, вул. Стефаника, 4, каб. № 6 (вхід із вул. Чайковського).

У випадках виявлення, розбиття та пошкодження ємностей із ртуттю (градусників, колб і т.д.), негайно слід звертатися за телефонами 297-59-11, 261-40-83, 261-42-39, 261-44-61, або за електронною адресою blocked::mailto:uns@city-adm.lviv.ua

Нагадаємо, пари ртуті та її сполуки дуже отруйні. Потрапивши до організму людини через органи дихання, ртуть акумулюється і залишається там на все життя.

Симптоми отруєння ртуттю виявляються через 8-24 годин:

загальна слабкість;

головний біль та підвищення температури;

згодом - болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна.

При розливі ртуті у приміщенні, необхідно:

- вивести з приміщення всіх людей;

- відчинити настіж усі вікна у приміщенні;

- захистити органи дихання хоча б вологою марлевою пов`язкою;

- ізолювати максимально забруднене приміщення, щільно зачинити всі двері;

- вимкнути газ та електрику, загасити вогонь у грубах перед виходом з будинку;

- негайно подзвонити для залучення фахівців черговому центральної міської диспетчерської служби – тел: 2975-911, або подзвонити за телефоном 101. У крайньому випадку - зателефонувати в міліцію.

середу, 14 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [OTHER] Німеччина допоможе Україні перейти на енергозберігаючі лампочки


КИЇВ, 14 жовтня. (УКРІНФОРМ). Німеччина допоможе Україні замінити в школах і університетах лампи розжарювання на енергозберігаючі. Проект, спрямований на зменшення викидів СО2, здійснюватиме Німецький державний банк розвитку Kfw на замовлення Німецького міністерства з питань охорони довкілля і безпеки реакторів, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Deutsche Welle.
Програма передбачає до 2012 року заміну близько двох мільйонів лампочок, що, за підрахунками експертів, дасть змогу зменшити викиди СО2 приблизно на 250 тисяч тонн на рік. Як пояснила провідний експерт банку Kfw Юта Фольмер, в Україні є величезний потенціал та зацікавленість у зменшенні обсягів викиду парникових газів, що є дуже важливим для захисту клімату.
Особливість програми полягає в тому, що передбачуване зменшення викидів фігуруватиме в проекті у вигляді сертифікатів, завдяки яким буде здійснюватися розрахунок. "У першій фазі програми ми практично заберемо 15 тисяч цих сертифікатів з проекту у вигляді першого внеску. За ціною сертифікатів ми дамо гроші для розвитку і для обміну лампочок", - пояснює схему експерт.
Kfw здійснює цей проект, спираючись на механізми Кіотського протоколу щодо зменшення викидів СО2. В окремих випадках банк купує сертифікати з проекту.
За словами Ю.Фольмер, нині проект знаходиться на стадії розвитку. "Ми виходимо з того, що у 2010 році вже зможемо його почати. Це означає, що протягом 2010 року будуть замінені перші лампи", - каже експерт.
Як повідомляється, виготовляти енергозберігаючі лампочки для українських шкіл та університетів буде підприємство Gazotron Lux. Ю.Фольмер зазначила, що поки це тільки пілотний проект, тому в перспективі перелік виробників цих лампочок може бути розширено. Моніторинг і перевірку процесу реалізації програми здійснюватиме незалежна структура, назву якої поки не називають.

суботу, 10 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [OTHER] Проект переходу на освітлення енергозберігаючими лампами розроблятимуть полтавці


Проект створять на основі нової європейської директиви, яка передбачає захист Європи від ввезення китайських ламп розжарювання та перехід протягом кількох років на освітлення люмінесцентними лампами. І директива, і проект спрямовані на покращення екологічної ситуації в світі та в Україні. Цікаво, що саме в Полтаві буде центр, який займатиметься  втіленням цього проекту в життя. Зараз відбувається дооснащення спеціальної лабораторії ДП «Полтавастандартметрологія». Саме в ній будуть відбуватись дослідження та сертифікація ламп, виготовлених провідними світовими фірмами-виробниками (Helvar, Osram, Philips) .
„Ми зараз дооснащуємось, бо наша лабораторія буде основною, в тому числі там працюватиме міністерство екології. Тобто питання екології напряму буде залежати від наших досліджень. Тому що ми будемо давати висновок по всіх тих питаннях, які включені в даний проект. Тобто я хочу сказати, щоб люди не думали, що ми тільки ковбасою займаємось, чи лічильники перевіряємо. Ми не замкнулися в своїй скорлупі, а й слідкуємо за світом" – повідомив гендиректор ДП «Полтавастандартметрологія» Віктор Мирунко.
Головними перевагами люмінесцентних ламп у порівнянні з лампами з ниткою розжарювання є висока світловіддача (люмлампа у 23 Вт дає таку ж освітленість як 100 Вт лампа розжарювання) і тривалий термін служби (6000-20000 годин проти 1000 годин). Проте усі люмінесцентні лампи містять ртуть (у дозах від 40 до 70 мг), яка є отруйною речовиною. Ця доза може заподіяти шкоду здоров'ю, якщо лампа розбилася. Після закінчення терміну служби лампу, як правило, викидають будь-куди. На проблему утилізації цієї продукції в Україні (на відміну від Європи) не звертають уваги ні споживачі, ні виробники... 
http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=News&in=view&id=17194

Що робити з ртутними лампами

Що робити з ртутними лампами
Люмінесцентні лампи не можна викидати у смітник, оскільки вони містять ртуть, але спеціальних контейнерів для них немає.
Ртуті у повітрі незабаром може побільшати, оскільки уряд планує зобов'язати підприємства та установи повністю перейти на економічні лампи - люмінесцентні, які й містять у собі ртуть. Економна поки світить, але небезпечна, коли згасне. На лампі є маркування, що її заборонено викидати у смітник. Куди можна викинути такі лампи з’ясувати важко: спецконтенери знайти нереально. Працівники сміттєвозу кажуть, що можна і до звичайного сміття викидати.Проте є приватна фірма, яка збирає лампи на утилізацію. І не безкоштовно - треба сплатити гривню двадцять, щоб здати зіпсовану жарівку, але підприємства зобов’язані це робити, бо їх перевіряє санепідемстанція. Але про цю схему знають не всі. В столиці журналісти ТСН знайшли тільки три фірми з утилізації. І судячи з того, що співробітники обдзвонюють підприємства, щоб знайти нових клієнтів, то утилізують лампи далеко не всі, а тим більше - приватні особи. Докладніше про економні лампи - на відео ТСН.

Як утилізувати лампочки з ртуттю, або Що дорожче екологія або енергозбереження? (відео)

Енергозберігання або екологія? В Україні йде активна промо-кампанія енергозберігаючих ламп – за них агітує особисто прем’єр. Проте що робити з цими лампами після використання – викидати на звичайний смітник їх не можна. Бо містять декілька міліграмів ртуті.
Прибиральниця: “Ну, поки ще не міняли, уже стоять місяців 2, мабуть”.
У цій крамниці біля Центрального ринку енергію зберігають усі: від прибиральниці до керівництва. Постачає фірма, яка має у Харкові власну науково-технічну лабораторію, але виробництво замовляє у Китаї. Тут стверджують: 95 відсотків економічних ламп на ринку України виготовлені саме у Піднебесній. У кожній інструкції чітко сказано: лампа містить 4 міліграми ртуті, викидати не можна, лише здавати до спеціальних пунктів, що мають створити місцеві органи влади.
Тетяна Носова, керівник відділу маркетингу “Максус Україна”: “Усі лампи містять пари ртуті. Абсолютно всі. Це її технологічне... Так, вона містить невелику кількість пари ртуті, у допустимих нормах для даної лампи. Тому ми отримали сертифікат англійський міжнародний. Про те, що вона допустима для використання споживачами”.
Кажуть: обсяги продажів зростають щороку вдвічі. Мова йде про мільйонні продажі. Але що робити, якщо енергозберігаюча лампа розбилася? Медики стверджують: це може бути шкідливо для здоров’я – так само, як і просто викидати їх на смітник. У Європі для таких відходів є спеціальні контейнери.
У Харкові “МедіаПорт” подібних не знайшов. Лише приватні об’яви фірм, і жодної державної, як написано в інструкціях до лампочок.
“Принесіть здайте. Три штуки візьмемо просто так. Тільки не збирайте по всьому місту, добре?”, - відповідають телефоном в одній із таких компаній з утилізації.
Керівники подібних фірм пояснюють: з підприємства, якщо хтось зголоситься подбати про екологію й привезти лампи, візьмуть від гривні до двох за утилізацію однієї – в залежності від кількості. Від пересічних харків’ян, якщо люди самі принесуть їх до офісу, це буде безкоштовно. Проте досі, кажуть, ніхто з мешканців міста не звертався з таким проханням.
Микола Литвиненко, лікар відділу комунальної гігієни обласної СЕС: “Жителі повинні проявити свідомість. Коли у них одна, дві, три лампи, бо купується на квартиру. Вони повинні дізнатися цю адресу, звернутися до цієї структури. Є сайт waste.com.ua – це сайт відходів. Там відкривається і в пошукачі і знаходите будь-яку організацію”.
Та що робити людям, які не мають доступу до мережі інтернет? Нічого... СЕС навіть не може відстежити випадки, скільки лампочок зі ртуттю викидають харків’яни. На території регіону спеціалізованих підприємств з утилізації відходів, що містять ртуть, немає. Фірми, що дають об’яви та приймають лампочки. возять їх до Луганської області на ртутний комбінат.
Проте якщо мова йде про підприємство, що використовує енергозберігаючі лампи, й викидає ті на смітник, санстанція може навіть виписати штраф. Приблизно 23 гривні за одну штуку.
Адреса новини: http://ukr.mediaport.ua/city/14020
Автор: Марія Малевська, Ксенія Рябоволова